Астероїд Психея виявився менш металевим ніж вважалося

Дослідники змішали в лабораторії три компоненти, що входять до складу астероїда 16 Психея, щоб визначити їхні пропорції. Спектральні характеристики суміші найкраще відповідали характеристикам об’єкта у випадку, коли частка металів за масою становила 82,5%. Раніше вважалося, що Психея майже повністю (на 94%) складається з металів. Стаття про це доступна у журналі The Planetary Science Journal.

Maxar, ASU, P.Rubin / NASA, JPL-Caltech

Maxar, ASU, P.Rubin / NASA, JPL-Caltech

Що відомо про цей астероїд?

Астероїд 16 Психея є найбільшим астероїдом М-типу в головному поясі, його середній діаметр становить близько 223 кілометрів. Через його спектральну схожість із залізними метеоритами у діапазоні від видимого до ближнього інфрачервоного випромінювання, традиційно вважається, йо він переважно складається з металів. Існує три гіпотези, щоб це пояснити. По-перше, Психея може бути залишком ядра диференційованого об'єкта розміром з астероїд Веста. Інша гіпотеза свідчить про те, що багата металом поверхня Психеї є результатом феровулканізму, який відбувався через відносно тонку мантію (25 кілометрів) під час формування Психеї. Нарешті, третя альтернативна гіпотеза описує Психею як сукупність недиференційованого, сильно відновленого металевого матеріалу, який нарощувався біля Сонця. Визначити, який іх цих сценаріїв вірний, є складним завданням. Майбутній орбітальний апарат Psyche місії NASA Discovery вивчатиме склад, топографію та можливу ​​присутність палеомагнітного поля Психеї. Ці вимірювання дозволять зрозуміти механізми, що сформували такий астероїд та інші подібні тіла.

Що досліджували вчені?

Попередні дослідження показали, що металевий астероїд також містить у своєму поверхневому реголіті піроксен та вуглецевий хондрит, що походить з інших об’єктів. Дослідники вирішили оцінити масу матеріалу Психеї та її пористість, для цього вони створили трикомпонентні суміші та визначили їхні спектри. Потім науковці виявили, які з цих сектрів найкращі збігаються зі спектром Психеї. Метали для суміші отримали з порошків двох метеоритів: Gibeon та Georgetown.

Про що вони дізналися?

Суміш з найкращим спектральним збігом з поверхнею Психеї за масою складалася з 82,5% металу, 7% піроксену з низьким вмістом заліза та 10,5% вуглецевого хондриту. За об’ємом суміш містила 61,1% металу, 12,5% піроксену та 26,4% вуглецевого хондриту. Така велика кількість гідратованого матеріалу на поверхні Психеї означає складне утворення, під час якого ударні тіла доставляли на неї цей матеріал. За оцінками астрономів, Психея може бути пористою на 35%, а згідно з останньою оцінкою її густини, цей показник може бути навіть вищим. Таким чином, Психея може відноситися до типу астероїдів, які називаються купою щебеню — як, наприклад, астероїди Бенну та Рюгу.