Аналіз слини допоміг діагностувати струс мозку

Дослідження американських вчених вказує на можливість діагностування струсу мозку в пацієнтів за допомогою аналізу їхньої слини. Ефективність методу підтвердили в дослідах за участю понад 500 добровольців. Такий метод діагностування струсу мозку може стати точнішим та швидшим, ніж наявні зараз, пишуть дослідники у журналі Clinical and Translational Medicine.

Навіщо це потрібно?

Діагностування струсу мозку може бути нелегким завданням. Зазвичай лікарі визначають цей стан, базуючись на суб’єктивних відчуттях пацієнта та оцінюючи його симптоми. Науковці працюють над тим, щоб розробити точніші методи діагностування струсу мозку. Це допомогло би, наприклад, визначати легкі травми голови та не допускати до гри спортсменів, щоб уберегти їх від подальших довгострокових негативних наслідків. Одним із потенційних методів може бути аналіз крові пацієнта, в якій можна виміряти специфічні білки-біомаркери струсу мозку. Але вчені з Університету штату Пенсильванія вважають, що вказати на травму мозку може навіть аналіз слини.

Як слина допоможе в діагностуванні?

Під час дослідження науковці зосередилися на ланцюжках генетичного матеріалу, що називаються мікроРНК. Вони відіграють важливу роль у клітинних процесах та є численними у мозку. Дослідники припустили, що через присутність черепно-мозкових нервів у ротовій порожнині, зміна рівня мікроРНК в слині може вказати лікарям на струс мозку в пацієнтів.

Наскільки це ефективно?

До участі в дослідженнях ефективності методу вчені залучили 538 учасників. Близько половини з них пережили струс мозку протягом останніх двох тижнів перед тестуванням. Інша половина добровольців не мала струсу мозку, однак відчувала симптоми, що йому властиві - тривожність, депресію, погіршену концентрацію уваги, втому та головні болі. Відтак науковці провели РНК-секвенування, щоб оцінити зразки слини приблизно половини всіх учасників та використали алгоритми машинного навчання й статистичне моделювання для аналізу результатів. Потім вони протестували ще 200 учасників, що допомогло вченим успішно ідентифікувати людей зі справжнім струсом мозку.

Хоча результати багатообіцяльні та показують вищу ефективність такої діагностики у порівнянні з наявними методами, необхідно провести додаткові досліди, щоб упевнитися в ефективності. Надалі науковці планують провести масштабніші дослідження, які допоможуть краще виявити доцільність діагностування струсу мозку за мікроРНК в слині.