Ай-ай поколупалася у носі та облизала шмарклі

Науковці з Європи та США описали ще один, дванадцятий вид приматів, який колупається у носі. Ним став представник ай-ай, або мадагаскарських руконіжок, який потрапив на камеру під час засовування до носа й облизування після цього свого довгого пальця. Дослідження, присвячене спостереженню й огляду колупання в носі в інших тварин, опублікували в Journal of Zoology.

Самку ай-ай застали за колупанням у носі. A.-C. Fabre et al. / Journal of Zoology, 2022


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Чому на це взагалі звернули увагу?

Хоч це вважається соціально неприйнятною поведінкою, але людям властиво колупатися в носі, тобто витягувати з нього пальцем чи іншим предметом (а іноді навіть поїдати) слиз. Процес навіть має наукову назву — ринотилексис. Крім людини, за таким дійством помічали й представників інших видів приматів, однак загалом наука знає про нього дуже мало, зокрема про те, чому колупання часто завершується поїданням сопель. Висувалися припущення, що це через привабливість текстури й солонуватого смаку засохлого слизу, або що це якимось чином пов'язано зі сприянням роботи імунної системи, але однозначності у питанні ще не досягли.

Ставши свідками, як самка примата ай-ай, або мадагаскарської руконіжки (Daubentonia madagascariensis), у Центрі Лемурів при Дюкському університеті колупається у своєму носі, вчені Музею природничої історії у Лондоні з європейськими та американськими колегами зацікавилися ринотилексисом настільки, що присвятили йому дослідження.

Що незвичайного у колупанні руконіжки?

Незвичайним є саме колупання, яке в ай-ай реєструють уперше, а тим більше, зважаючи на анатомію рук ай-ай. Вони мають по шість довгих і тонких пальців, причому один із них суттєво довший і тонший за інші та закінчується гакоподібним нігтем. Цим пальцем вони дістають із кори личинок, і, як з'ясувалося, шмарклі з носа. На відеозаписі авторів помітно, як ай-ай засовує палець у ніздрю на повну довжину, після чого облизує з нього слиз, повторюючи дії декілька разів.

Вчені були настільки враженими побаченим, що провели комп'ютерну томографію тварини, аби з'ясувати, як довжелезний палець поміщається в її носову систему. Результати вказали, що найімовірніше, він сягає аж до глотки.

Тривимірна візуалізація голови та кисті з довгим пальцем ай-ай під час колупання в носі. A.-C. Fabre et al. / Journal of Zoology, 2022

Тривимірна візуалізація голови та кисті з довгим пальцем ай-ай під час колупання в носі. A.-C. Fabre et al. / Journal of Zoology, 2022

Відтак дослідники проаналізували наявну наукову літературу на тему колупання в носі серед тварин та дійшли висновку, що поведінка притаманна разом із ай-ай дванадцятьом видам приматів із чотирьох родин. Водночас воно невідоме серед представників решти десяти родин приматів, що свідчить про гостру нестачу в науці спостережень колупання в носі. Та зважаючи на поширеність явища, автори закликають надалі провести більше досліджень ринотилексису у тварин, щоб з'ясувати його можливі функції.