Новий погляд на космос. Тестові фото з «Джеймса Вебба» виявилися найдетальнішими серед усіх телескопів

NASA / STScI

NASA / STScI

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба продовжує надсилати на Землю фото, хоч поки офіційно не став до наукової роботи. І одним із тестових знімків стало зображення на довжині хвилі у 7,7 мікрона, отримане за допомогою інструмента MIRI на борту телескопа. Це наша сусідня галактика Велика Магелланова Хмара, на якій тепер можна розгледіти світила і деталі міжзоряного середовища.

Нове фото з телескопа «нового покоління» порівнюють зі знімком нижче. Його отримали за допомогою космічного інфрачервоного телескопа «Спітцер», який після 17 років роботи завершив свою місію 30 січня 2020 року. Свій знімок в інфрачервоному діапазоні частини карликової галактики він отримав за допомогою інструмента IRAC на довжині хвилі у 8 мікронів.

NASA / JPL-Caltech

NASA / JPL-Caltech

Разом з MIRI команда телескопа протестувала і решту інструментів на борту «Джеймса Вебба» після того, як він охолонув до своєї робочої температури та завершив налаштування своєї оптичної системи. Тепер до всіх наукових приладів телескопа потрапляє сфокусоване зображення об'єктів, на які вони націлені. Зображення, яке так зацікавило вчених ще до введення інструментів телескопа в експлуатацію — у верхньому правому куті. MIRI, тобто прилад для роботи в середньому діапазоні інфрачервоного випромінювання, охолонув останнім за допомогою додаткового кріоохолоджувача на борту.

NASA / STScI

NASA / STScI

А це — порівняння успіхів «Спітцера», який почав роботу 2003, інфрачервоного орбітального телескопа WISE на довжині хвилі у 4,6 мікрона, запуск якого відбувся у 2009, та «Джеймса Вебба», який прибув на орбіту у 2022:

Andras Gaspar

Andras Gaspar

Команда «Джеймса Вебба» обіцяє розпочати наукову роботу обсерваторії вже на початку літа. Але вже за тестовими зображеннями можна зрозуміти, яким ми бачитимемо космос у наступні 5-10 років роботи телескопа.


Читайте також