У Туреччині ведмежа наїлося галюциногенного меду

Джерело: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı

У Туреччині молода ведмедиця отруїлася галюциногенним медом, що його місцеві жителі виготовляють для використання у народній медицині. Тварину помітили в стані ступору й забрали на обстеження, але після того, як симптоми отруєння пройшли, випустили назад у природу. Про випадок повідомило Міністерство сільського та лісового господарства Туреччини у твіттері.

Молода ведмедиця з району Дюздже, недалеко від Стамбулу, наїлася непризначеного для неї меду, за що й поплатилася. Якимось чином до її лап потрапив мед із галюциногенними властивостями, що його місцеві виробляють і використовують у народній медицині. На відео, оприлюдненому Міністерством, зображена цілком дезорієнтована ведмедиця, сидячи спочатку потупленою в лісі, а відтак у багажнику пікапа. Її відвезли на обстеження, де ветеринари визнали її здоровою, якщо не зважати на отруєння медом. Після того, як симптоми інтоксикації пройшли, ведмедицю, яку назвали Балкіз, що з турецької перекладається як «медова дівчина» або «медова дочка», випустили в ліс.

Мед, яким отруїлася Балкіз, є традиційним продуктом на чорноморському узбережжі Туреччини. Його виготовляють, даючи змогу бджолам збирати пилок і нектар із квітів рододендрона. Оскільки він містить відносно велику кількість нейротоксину граянотоксину, або андромедотоксину, то утворений з нього мед впливає на нервову систему. При споживанні великої його кількості він спричиняє сповільнення серцебиття, нудоту, а також зміну свідомості, та іноді навіть галюцинації.