У Німеччині знайшли сліди ніг вимерлих людей. Їх залишили 300 000 років тому

Джерело: Quaternary Science Reviews

На місці німецької палеолітичної стоянки археологи натрапили на сліди ніг вимерлих видів людей, імовірно, представників людини гейдельберзької (Homo heidelbergensis). Їх залишили троє осіб приблизно 300 000 років тому на місці колишнього озера, повідомляється у статті в журналі Quaternary Science Reviews.

Слід людини на мулистому березі стародавнього озера. University of Tübingen

Як знайшли сліди?

Палеолітична стоянка Шенінген на півночі Німеччини багата на артефакти, що їх пов'язують із перебуванням на території древніх, вимерлих видів людей, зокрема кам'яні знаряддя віком близько 300 000 років тому. Але завдяки дослідженням науковців Тюбінгенського університету та їхніх колег із Німеччини й Нідерландів, вперше вдалося знайти безпосередні сліди цих людей. Їх виявили при вивченні стародавнього озера, яке у минулому простягалося на кілька кілометрів у довжину та кілька сотень метрів у ширину території, сягаючи глибини до десяти метрів. Його берег зазнавав впливу мінливого рівня води, що дозволило зберегти сліди людей і тварин. Власне, вчені визначили сліди трьох людей гейдельберзьких — однієї дорослої, ростом близько 1,5 метра, і двох молодших ростом 1,35 та 1,1 метра. Можливо, це була сім'я.

Сліди на березі стародавнього озера. University of Tübingen

Окрім відбитків людських ніг, на місці озера знайшлися сліди великих тварин. Наприклад, це відбитки ніг лісового прямобивневого слона (Palaeoloxodon antiquus) та носорога Stephanorhinus, яких до цього часу не знаходили на території Європи. Декілька інших слідів приписали оленям, бикам та коням. Доповнивши ці дані знахідками решток дерев, вчені приблизно реконструювали місцевість як мулистий берег древнього озера поблизу березових та соснових лісів, багатий трав'янистою зеленню. Він збирав вздовж себе стада слонів та інших травоїдних тварин, які приходили напитися й охолодитися у водах озера, а також приваблював пізніх людей гейдельберзьких, що шукали доступної їжі.