Телескоп «Джеймс Вебб» знайшов кандидата у коричневого карлика

Джерело: arXiv

Команда астрономів повідомила про відкриття першого кандидата у коричневі карлики, знайденого за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб». Вік субзіркового об'єкту оцінили у п'ять мільярдів років, а розмір — у 0,03 маси Сонця. Відкриття зробили завдяки науковим даним, які телескоп зібрав у галактичному скупченні Пандори. Статтю готують до публікації у журналі The Astrophysical Journal Letters, а поки вона доступна як препринт на arXiv.

Це скупчення Пандори або Abell 2744, яким його бачить «Джеймс Вебб». ESA Webb Telescope / Twitter

Значну частину зірок Чумацького Шляху можна назвати коричневими карликами — об'єктами, що завеликі для того, щоб бути планетами, але замалі, щоб розпочати ядерні реакції і зватися зірками. І через це за своєю природою вони холодні і надзвичайно тьмяні, випромінюючи лише в інфрачервоному діапазоні. Тому астрономи не впустили можливість пошукати коричневих карликів у даних «Джеймса Вебба», використавши зображення його камери NIRCam, націленої на масивне скупчення галактик Abell 2744 або скупчення Пандори. Так вдалося ідентифікувати ізольоване джерело випромінювання, яке за критеріями підійшло у кандидати на статус нового коричневого карлика.

Знайдений кандидат у коричневі карлики в різних фільтрах. M.Nonino at al. / arXiv, 2022

Його ефективна температура у 600 кельвінів відносить знайдений GLASS-JWST-BD1 до карликів спектрального типу Т, а спектр випромінювання дає можливість виключити, що він є далеким квазаром, фоновою зорею або галактикою на великому значенні червоного зсуву. Згідно з моделями зоряних атмосфер, його масу можна оцінити як 0,03 Сонця, а вік — у п'ять мільярдів років. Відстань до GLASS-JWST-BD1 оцінюють у 570–720 парсеків. Автори роботи зазначають, що хоча статус GLASS-JWST-BD1 ще слід підтвердити, а також детальніше дослідити дані про його динаміку і хімічний склад, відкриття говорить про можливість «Джеймса Вебба» досліджувати подібні тьмяні об'єкти та вивчати їхній склад та утворення.

Коричневі карлики з огляду на свій «межовий» стан між ще не зірки, але і не планети-гіганта, надзвичайно цікаві астрономам. Ми, наприклад, розповідали, як вченим вдалося використати для пошуку коричневих карликів за допомогою радіотелескоп. А також про знайдену одразу п'ятірку таких об'єктів, які до того ж лише трохи не дотягнули до зірок за масою. А про те, як на еволюцію зоряних об'єктів впливає маса ми розповідали у нашому матеріалі «Як довго живуть зірки?».