Вчені створили камеру, яка бачить світ очима тварин. Подивіться, що вони зафільмували за її допомогою

Джерело: PLOS Biology

Команда вчених створила камеру, яка дозволяє відтворити світ таким, яким його бачать тварини. До прикладу, небо в ультрафіолетовому діапазоні — невидимому для людей, але не для бджіл і деяких птахів. Або ж пір'я павичів, але без червоного кольору й похідних йому, адже собаки мають рецептори лише для зеленого й синього. Камера не має окремих налаштувань для знімання очима бджіл чи собак, але має додаткову камеру для ультрафіолетового діапазону — з цими даними алгоритм обробляє світлини й показує, якими вони були б, якби фотографом була якась із тварин. Про розробку вчені розповіли у журналі PLOS Biology.

Зліва — метелики Colias eurytheme у кольорах, якими їх бачать бджоли і птахи. Нижче їхня ж світлина, але така, якою її бачить око людини. Справа зображені у видимих для бджіл і птахів метелики Phoebis philea і Anteos sp. і менші їхні ж знімки, але у видимому для людей діапазоні. Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Що нафотографували вчені?

Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Самці метеликів Colias eurytheme, що для людей лише помаранчево-жовті. А от птахам, які бачать ультрафіолетове світло, вдається побачити переливання крил цих метеликів в ультрафіолеті під певним кутом. У природі ці переливи метелики використовують як сигнал для спарювання. Водночас листки квітки, а також внутрішня сторона крил (і рука науковця) виглядають темно-коричневими, бо для птахів їхні кольори не мають чіткого відтінку й лише відображають, наскільки ці об'єкти темні або світлі.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

А це — метелик Phoebis philea, який також для нас був би просто жовтим, але із можливістю бачити в ультрафіолеті став би пурпуровим й фіолетовим у тих місцях на крилах, які відбивають ультрафіолетове світло.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Зазвичай дуже яскраві для людей пір'я павичів Pavo cristatus так само барвисті й для тварин. На зображенні А можна побачити, як самі павичі бачать свої пір'я, на B — як люди, на С — медоносні бджоли, а на D — собаки.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Так гусінь чорних махаонів Papilio рolyxenes бачать бджоли й низка хижаків, яка цими гусеницями харчується. Таке яскраве забарвлення в ультрафіолеті гусінь використовує як камуфляж для відлякування тих, хто хотів би напасти.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Так камера зобразила, якою для мишей (А), бджіл (В), птахів (С) і людей (D) буде виглядати райдуга. І хоч здається, ніби бджоли бачать її «справжнішою» за ту, що зображена на D, це тому, що бджоли бачать додаткові кольори з ультрафіолетового діапазону, який на цьому знімку здається більш синім, а отже й райдуга — більш яскравою.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Два багатоголосі пересмішники (Mimus polyglottos) на дереві, якими їх бачать їхні родичі. Так небо здається пурпуровим через ультрафіолетове світло, а деякі частини пір'я — білими — через ділянки, які відбивають ультрафіолетове світло.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

А так бджоли виглядають одна для одної: все ультрафіолетове світло зображене синім, а видимі синій і зелений — як зелене і червоне відповідно.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

На цьому відео вчені випробовували камеру на павуці-стрибуні, використовуючи налаштування для зору бджіл. Відео демонструє, що камера може фокусуватися навіть на таких дрібних об'єктах, тому вчені сподіваються, що винахід стане у пригоді біологам.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

Так очима бджоли виглядають яйця клопа-листоноса (Leptoglossus phyllopus) на листку, що розвивається на вітрі. Камера змогла зобразити навіть їх, хоч яйця мають діаметр всього у два міліметри.


Vera Vasas et al. / PLOS Biology, 2024

А це — ще один експеримент від вчених, що створили камеру. Так бджоли можуть бачити вас на пляжі, коли намащуєте сонцезахисний крем. Науковці експеримент провели, щоб показати, що камера з їхнім алгоритмом може стати у пригоді й медикам і косметологам.