Solar Orbiter отримав найчіткіше зображення південного полюса Сонця

Джерело: ESA

Сонячному зонду Solar Orbiter вдалося отримати найчіткіший на сьогодні знімок південного полюса нашої зірки. Про це повідомила команда станції після обробки даних четвертого перигелію Solar Orbiter. Крім південного полюса він також зміг побачити і «сонячного їжака» — структури з плазми, яка простяглася на 25 тисяч кілометрів. Нові знімки доступні на сайти Європейського космічного агентства.

На фото — найчіткіше на сьогодні зображення південного полюса Сонця. Його Solar Orbiter отримав за допомогою своєї камери Extreme Ultraviolet Imager (EUI), яка працює в екстремальному ультрафіолетовому діапазоні хвиль і зображує Сонце на довжині хвилі 17 нанометрів. Це зображення — результат обробки даних з останнього зближення зонда зі світилом, яке відбулося 26 березня цього року зсередини орбіти Меркурія. Зонд знаходився на відстані приблизно третини астрономічної одиниці та нагрівався до температури у 500 градусів за Цельсієм.

ESA / NASA

А цей знімок від 30 березня отримав назву «сонячний їжак». Насправді це гігантська структура з плазми, нитки якої розходяться у безліч напрямків та простягаються на 25 тисяч кілометрів. «Їжака» зонд також побачив за допомогою своєї камери EUI.

ESA / NASA

А на цій анімації чорно-білим зображена магнітна активність Сонця, яку Solar Orbiter сфотографував за допомогою інструмента для поляриметричних і геліосейсмічних зображень PHI (Polarimetric and Helioseismic Imager). Чорним і білим відмічена різниця у поляризації магнітного поля у фотосфері світила. Друге ж зображення також отримане за допомогою EUI. На ньому можна побачити плазму температурою у мільйон градусів Цельсію, яка рухається за лініями магнітного поля. Обидва знімки отримані з однієї активної області Сонця 17 березня.

Також раніше ми розповідали, як Solar Orbiter зафіксував гігантський викид корональної маси, що розтягнувся на 3,5 мільйона кілометрів, а також надіслав свій найдетальніший знімок Сонця із роздільною здатністю у 83 мегапікселі (це 83 мільйони пікселів!).