Половині сільськогосподарського імпорту ЄС у майбутньому загрожують посухи
Дослідники проаналізували вразливість перед посухами сільськогосподарської продукції, що постачається в Європейський Союз із різних регіонів, за двома кліматичними сценаріями. Виявилося, що тяжкість посух у цих регіонах до 2050 року зросте на 35%, і більше 44% сільськогосподарської продукції, що імпортується в ЄС, стане значно вразливою до посух. Стаття про це надрукована у журналі Nature Communications.
Які фактори негативно впливають на сільське господарство Європи?
Кліматичні зміни призводять до збільшення періодів спеки та посух в Європі, що значно впливає на сільськогосподарське виробництво. У майбутньому такі явища будуть траплятися частіше, проте вразливість Європи до екстремальних погодних умов та кліматичних змін поширюється далеко за її межі. У багатьох економічних секторах Європейського Союзу, як-от виробництво м'ясної та молочної продукції, використовується сировина з інших країн. Так, Україна є одним з головних постачальників кукурудзи в ЄС, яка використовується для годування худоби, а також постачає насіння соняшника. Таким чином, сектори, які залежать від сировини з інших країн, вразливі до екстремальних погодних явищ та кліматичних змін у цих регіонах.
Що досліджували науковці?
Дослідники вирішили оцінити транскордонну чутливість до клімату сільськогосподарської продукції Європейського Союзу. Для цього вони спочатку розрахували залежність імпортованої в ЄС сільськогосподарської продукції від опадів у місцях її виробництва у 2030, 2050 та 2085 роках. Потім науковці відібрали ключові культури, що імпортуються в ЄС, виходячи з їхньої залежності від опадів. Наступний кроком став розрахунок того, наскільки сильною є посуха у місцях виробництва продукції за двома різними сценаріями зміни клімату. Наостанок дослідники оцінили адаптаційні можливості регіонів-експортерів.
Про що вони дізналися?
Аналіз демонструє, що всі сектори сільського господарства, які використовують сировину через глобальні ланцюги поставок, залежать від водних ресурсів та є вразливими до екстремальних погодних явищ у вихідних регіонах виробництва. Вразливість сільськогосподарського імпорту в ЄС до посухи, за прогнозами науковців, різко зросте протягом наступних двадцяти-тридцяти років для деяких ключових культур, таких як цукрова тростина, какао, кава та пальмова олія. Вразливість окремих культур значно варіюється: так, для насіння соняшнику та кукурудзи існує низька вразливість до посух, для сої існує помірна вразливість клімату, а для кави, какао та пальмової олії висока. Вразливість також різниться залежно від місця експорту. Наприклад, імпорт кави з Індонезії, Бразилії та В’єтнаму дуже вразливий до посухи в умовах змін клімату, тоді як імпорт кави з Колумбії, Уганди, Перу, Ефіопії та Кенії посухи зачеплять менше. Продукція, яку постачає Україна, за оцінками дослідників, має низьку вразливість до посух. Загалом, понад 44% сільськогосподарського імпорту ЄС у майбутньому стане дуже вразливим до посухи через кліматичні зміни. Крім того, сила посухи у місцях виробництва сільськогосподарського імпорту в 2050 році зросте на 35% порівняно з нинішніми рівнями.
На думку дослідників, для подолання цих наслідків важлива транскордонна кооперація. Наприклад, багатонаціональна компанія може вирішити співпрацювати зі своїми постачальниками та інвестувати у створення стійкості до посухи у виробничих місцях поза межами ЄС, або ж розглянути можливість переміщення вирощування продукції у місця, де очікується нижча вразливість до посухи в майбутньому. Крім того, за сценарієм кліматичних змін із меншими викидами вплив посухи буде меншим, тож науковці підкреслюють важливість зменшення викидів вуглецю.