Перша повна «точка фаст-фуду» в Помпеях вказала на улюблені страви давніх римлян

Джерело: Reuters

Археологи вперше повністю викопали термопілій, тобто заклад швидкого харчування, що існував у Помпеях. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на керівництво Археологічного парку Помпеї. У теракотових посудинах прилавка крамниці дослідники знайшли рештки останньої їжі, яку їли відвідувачі закладу в день виверження вулкана.

Що таке термопілій?

Термопілій — це давньоримська їдальня, у якій подавали гарячу їжу та напої. Перехожі купували страви та їли стоячи, або ж брали їх із собою. Такі заклади мали спеціальні прилавки із великими посудинами, в яких зберігалася готова їжа. Подібні точки були розповсюджені по всій Римській імперії, але в Помпеях вони найкраще збереглися. У 79 році нашої ери термопілії, як і решта міста, опинилися похованими під шаром попелу від виверження вулкана. І хоча археологи вже відшукали близько 80 таких закладів, новий знайдений термопілій вперше представлений повністю, із прилавком та внутрішніми приміщеннями.

Що відомо про цю знахідку?

Сегмент прилавка закладу виявили ще у 2019 році, тепер термопілій відкопали повністю. Він знаходиться у частині Археологічного парку Помпеї під назвою Regio V, яка ще закрита для відвідувачів. Прилавок закладу містить типові для таких точок круглі отвори, у яких стояли теракотові посудини. Передня частина прилавка була прикрашена яскравими кольоровими фресками. Зокрема, на них зображені півень, качки, амфори, німфа на коні та собака на повідку.

Luigi Spina / Parco Archeologico di Pompei

Таке зображення, на думку дослідників, було нагадуванням для відвідувачів, щоб тримали своїх домашніх тварин на повідку. Крім того, на рамці навколо фрески виявили глузливий напис: NICIA CINAEDE CACATOR. Це можна перекласти приблизно як «Нікіас безсоромний засранець». Дослідники вважають, що цей напис залишив жартівник, який хотів посміятися над власником, або ж хтось з працівників закладу.

Крім того, у посудинах дослідники знайшли рештки їжі: свинини, риби, равликів, яловичини, качки, кози. Також вчені вважають, що частина фресок, як-от ті, що зображали півня та качок, вказували на страви, що входять в меню закладу.

Крім того, археологи знайшли прикрашений бронзовий черпак, амфори, керамічні посудини, що використовувалися для приготування рагу і супів, і рештки жертв виверження. Також у кімнаті знайшли повний скелет собаки.