Новий вид глибоководних медуз відрізнився від родичів відсутністю довгого щупальця

Джерело: Animals

Вчені Дослідницького інституту океанаріума затоки Монтерей (MBARI) описали новий вид глибоководних медуз, названий Atolla reynoldsi. На відміну від інших представників Atolla, A. reynoldsi не має видовженого щупальця для полювання, і не виключено, що насправді він належить до окремого, ще не описаного роду. Детальний опис медузи опублікували в журналі Animals.

Atolla reynoldsi. Rob Sherlock

У затоці Монтерей вчені виявили новий вид глибоководних медуз роду Atolla, чия особливість — відсутність характерного подовженого щупальця, що його інші десять видів цього роду використовують у полюванні на здобич. Медузи щойно описаного виду Atolla reynoldsi великі у порівнянні з іншими видами Atolla, сягаючи у діаметрі 13 сантиметрів, і мають червоний борознистий купол, краї якого нагадують корону. Здебільшого цих тварин спостерігали зі згорнутими щупальцями, кількість яких варіює від однієї особини до іншої в діапазоні від 26 до 39. Та загалом вид зустрічається не часто — за період з 2006 по 2021 рік зафіксували лише десять екземплярів на глибинах від 1 013 до 3 189 метрів.

Утім, дослідники помітили ще два види подібних до Atolla медуз, які не мають типового щупальця. Тож є ймовірність, що після ретельного їх вивчення вони разом з A. reynoldsi складуть окремий новий рід.

Вид подібних до Atolla медуз, який відрізняється від інших описаних, George I. Matsumoto et al. / Animals, 2022

Раніше вчені з MBARI повідомляли, що зняли на відео іншу рідкісну медузу. Ця набагато більша за A. reynoldsi та нагадує капелюх із шарфом.

Stygiomedusa gigantea. MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute) / YouTube