Нові види грибів отримали натхненні пандемією назви

Джерело: Persoonia

Два нові види грибів вчені назвали іменами, пов’язаними із пандемією COVID-19. Один із них є патогеном рослин, знайденим на листках пальми сереноа, і зараз має назву Diabolocovidia claustri. Про це нідерландські вчені написали у журналі Persoonia. Другий відкритий вид грибів виявився паразитом жуків та названий іменем Laboulbenia quarantenae, зазначається в статті вчених у журналі MycoKeys.

Хоча в умовах пандемії та соціальної ізоляції працювати стає нелегко, деякі вчені, схоже, вбачають у нових реаліях предмет натхнення. Так, дві незалежні команди науковців назвали відкриті ними види грибів, перебуваючи в карантинному настрої.

Диявольський COVID

Нідерландські вчені досліджували незвичні грибні плями на листках пальми сереноа (Serenoa repens), коли зрозуміли, що мають із досі невідомим видом грибів. Подальше дослідження показало, що навіть рід є новим для науки. Через те, що вчені вимушені зараз здебільшого працювати вдома, замість лабораторії, науковці вирішили назвати рід Diabolocovidia, або диявольський COVID. Повне видове ім’я гриба звучить латинською як Diabolocovidia claustri.

Карантинний паразит

Вчені з Університету Пердью та Національного ботанічного саду Бельгії також мали змінити свої плани - замість того, щоби бути в подорожі до східної Росії разом із вченими ще із шістьох країн, вони осіли вдома на соціальному дистанціюванні. Тож коли вони виявили невідомий досі вид паразитичних грибів, той отримав назву Laboulbenia quarantenae.

Ці гриби двічі виявляли в ботанічному саду на жужелиці виду Bembidion biguttatum. Він не утворює міцелію, а має вигляд викривленого банана з ріжками та розмножується лише статево, що є незвичним серед грибів.