«Габбл» поновив роботу однієї з камер і продовжив спостереження

Джерело: NASA

Команда космічного телескопа «Габбл» вивела з безпечного режиму одну з його камер — Advanced Camera for Surveys. Так телескоп продовжив наукові спостереження на час, поки дослідники шукають причини збою, повідомляє NASA. Решта інструментів залишаються у безпечному режимі.

NASA

Що сталося з «Габблом»?

Космічний телескоп «Габбл» за 31 рік роботи пережив цілий ряд поломок, але, втім, вже 2009 NASA вирішило припинити його технічне обслуговування. І хоча поки агентство не називає термінів, скільки «Габблу» залишилося на орбіті, воно паралельно готує до запуску його наступника — космічний телескоп імені Джеймса Вебба.

25 жовтня у NASA прийняли рішення вкотре перевести телескоп у безпечний режим. За їхніми словами, наукові інструменти «Габбл» втратили синхронізацію, а тому їм довелося призупинити наукові спостереження.

Телескоп зможе повернутися до роботи?

За останній тиждень, поки команда місії продовжує розслідування основної причини проблем із синхронізацією, жодних додаткових поломок не виявилося. У вихідні 30 жовтня вчені спробували включити частину пристрою ближньої інфрачервоної камери та багатооб'єктного спектрометра (NICMOS). Встановлений у 1997 році, NICMOS не використовувався з 2010 року, коли почала працювати ширококутна камера, проте зараз він допоміг визначити, які саме повідомлення між приладами телескопа губляться. 7 листопада інженери ввели в дію камеру ACS (Advanced Camera for Surveys), оскільки на її роботу найменше впливають помилки синхронізації.

Дослідники шукають можливі короткострокові рішення і зокрема команда аналізує схему блоку управління, який генерує повідомлення синхронізації та передає їх на інструменти. Надалі вони планують повернення інших інструментів у робочий стан та відновлення наукових спостережень.

Також NASA вже завершило проєктування телескопа імені Ненсі Роман, і запуск обсерваторії на орбіту планують не пізніше 2027 року. А телескоп «нового покоління» імені Джеймса Вебба отримав нову дату запуску вже на 18 грудня цього року.