«Джеймс Вебб» знайшов найдавніші складні органічні молекули у космосі

Джерело: Nature

Телескоп «Джеймс Вебб» знайшов поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) у галактиці SPT0418-47, яка існувала вже через 1,46 мільярда років після Великого вибуху. ПАВ вперше вдалося знайти у настільки далекій галактиці. Присвячена відкриттю стаття опублікована у Nature.

Галактика SPT0418-47 (червоне кільце) на зображенні із галактикою, яка виступила гравітаційною лінзою (синій колір). J. Spilker / S. Doyle, NASA, ESA, CSA

Що роблять ПАВ у космосі?

Поліциклічні ароматичні вуглеводні — це складні органічні сполуки, які на Землі можна знайти у нафтових та вугільних родовищах, а у космосі — у міжзоряному просторі. ПАВ входять у склад міжзоряного пилу та беруть участь у нагріванні та охолодженні міжзоряного середовища, що впливає на формування нових світил.

Виявляти космічні ПАВ можна за інфрачервоним випромінюванням. І завдяки спостереженням телескопа «Джеймс Вебб» у рамках програми TEMPLATES (Targeting Extremely Magnified Panchromatic Lensed Arcs and Their Extended Star formation) астрономам вдалося знайти найдавніші відомі на сьогодні ПАВ.

Що знайшов «Джеймс Вебб»?

Телескоп спостерігав за галактикою SPT0418-47 за допомогою гравітаційного лінзування. SPT0418-47 існувала вже за 1,46 мільярда років після Великого вибуху. Спостереження за нею за допомогою інструментів NIRSpec і MIRI «Джеймса Вебба» виявили, що основним джерелом інфрачервоного випромінювання SPT0418-47 є зореутворення — швидкість появи нових світил у галактиці складає 350 мас Сонця на рік.

Випромінювання від ПАВ, великих пилинок у галактиці і зір відрізнялося один від одного, що на думку астрономів свідчить про те, що вони не знаходяться поруч всередині галактиці. Дослідження допоможе вченим краще зрозуміти, які процеси відбуваються у SPT0418-47.

Раніше ми розповідали про одну з найдавніших галактик зі згаслим зореутворенням, яку вдалося знайти завдяки «Джеймсу Веббу».