«Джеймс Вебб» знайшов кандидата у найвіддаленішу галактику

Джерело: arXiv

Команда вчених проаналізувала перший набір наукових даних, які отримали в ближньому інфрачервоному діапазоні за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб», та знайшла дві галактики, які можуть знаходитися на червоному зсуві z≈11−13. Це означає, що вони виникли всього через 300-400 мільйонів років після Великого вибуху. Якщо їхній статус вдасться підтвердити, то «Джеймс Вебб» поб'є рекорд, поставлений «Габблом» із галактикою на червоному зсуві z ≈ 11. Свій аналіз дослідники представили у статті, яка прийнята до публікації у The Astrophysical Journal Letters, та доступна на arXiv.

GLASS-z13, якою її побачив телескоп у NIRCam. Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI

Що шукали?

Перші кількасот мільйонів років після Великого вибуху є чи не останньою найменш незвіданою епохою в історії Всесвіту: як і коли народжувалися перші галактики досі лишаються одними із найбільш цікавих питань астрономії і космології. «Габбл» наблизив астрономів до межі у 400 мільйонів років, відшукавши галактику на червоному зсуві z = 10,957. Вона ж стала першою підтвердженою незалежними спостереженнями з Землі — за допомогою обсерваторії Кека.

Однак далі, на z=12 і більше, «Габбл» побачити не зможе, на відміну від космічного телескопа імені Джеймса Вебба, який має надзвичайно чутливий інструмент NIRCam, що покриває діапазон довжин хвиль від 0,6 до 5 мікрон в інфрачервоному діапазоні. І в цій роботі міжнародна група астрономів з 23 наукових закладів представила аналіз перших наукових даних з «Джеймса Вебба» (JWST Early Release Science), у якому знайшла галактику-кандидата на найбільш далеку з відомих.

Що знайшов «Джеймс Вебб»?

Вчені повідомляють про відкриття галактики GLASS-z11, яка знаходиться на z=10,9, та GLASS-z13, яка може бути на рекордному значенні червоного зсуву z=13,1. Це означає, що GLASS-z11 знаходиться на власній відстані 32,1 мільярда світлових років від нас та народилася за 424 мільйони років після Великого вибуху, а GLASS-z13 знаходиться на власній відстані у 33,3 мільярда світлових років, з'явившись всього через 328 мільйона років після Великого вибуху.

GLASS-z13. Gabriel Brammer (Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen). Raw data: T. Treu (UCLA) and GLASS-JWST.

У даних з «Джеймса Вебба» вони видаються дуже яскравими, хоча їхню світність в ультрафіолетовому діапазоні оцінюють у -21, що робить їх на одну зоряну величину менш яскравими за знайдену «Габблом»GN-z11. Таким чином, імовірно, відкриття GNz11 не було щасливою випадковістю, а існує популяція таких джерел випромінювання на z>10, якщо відкриття знайдених «Джеймсом Веббом» галактик підтвердиться. Зоряну масу обох галактик оцінили у мільярд Сонць, що вказує на високу ефективність зореутворення у перші мільйони років після Великого вибуху. Також дослідникам вдалося оцінити і розміри GLASS-z11 та GLASS-z13: їхні півсвітлові радіуси оцінили у 0,5 кілопарсека та 0,7 кілопарсека відповідно.

Поки лише знайдена «Габблом» галактика має офіційний статус галактики на червоному зсуві більше 10. Однак нещодавно ми розповідали про ще двох кандидатів у такі галактики, які астрономи побачили за допомогою за допомогою наземних обсерваторій, а також космічного телескопа «Спітцер» — вони знаходяться на власній відстані близько 33,4 мільярда світлових років від нас. А що було до того, як вони з'явилися, nauka.ua розібрала у матеріалі «Всесвіт почався з Великого вибуху?».

Космічна далечінь

💥Астрономи виміряли довжину джетів найвіддаленішого з відомих блазарів

📢 А також відшукали найвіддаленіший радіоголосний квазар

🌟А «Чандра» побачила найвіддаленіший рентгенівський джет у квазара