«Джеймс Вебб» зібрав фото своєї першої зірки у шестикутник

Джерело: NASA

Команда NASA опублікувала новий результат налаштування головного дзеркала космічного телескопа імені Джеймса Вебба. 18 знімків його першої зірки, сонцеподібної HD 84406, вирівняли у гексагональну форму. Наступним кроком, за повідомленням агентства, стане накладення цих зображень.

NASA / STScI / J. DePasquale

Наприкінці минулого року, 25 грудня, у космос стартував космічний телескоп «Джеймс Вебб», а за сумісництвом наступник «Габбла». Він вже дістався своєї робочої орбіти у другій точці Лагранжа системи Земля-Сонце, а дорогою розгорнув свої наукові інструменти та сонцезахисний щит, який має підтримувати їх у робочій температурі. Спостереження планують почати влітку, коли «Джеймс Вебб» достатньо охолоне, однак вже зараз у NASA оголосили про початок юстування телескопа, яке має зайняти три місяці.

Процес включає сім етапів налаштування положення всіх 18 сегментів головного дзеркала. Власне тому найперше надіслане з космосу фото телескопа є не одним зображенням зірки HD 84406, а ціла серія, де вона відбилася у кожній частині дзеркала. Таке зображення дає змогу оцінити положення сегментів, а відтак вирівняти їх, щоб телескоп отримував один знімок. Власне у рамках цього вирівнювання NASA склали отримані знімки HD 84406 у форму шестикутника.

Отримана мозаїка зображень, де кожна точка є зображенням зорі з відповідного сегмента. NASA / STScI / J. DePasquale

Цей етап називається «Ідентифікація сегментного зображення» (Segment Image Identification). Отримане зображення означає, що інженерам вдалося перемістити кожен зі сегментів дзеркала «Джеймса Вебба» так, щоб 18 несфокусованих копій цільової зорі вирівнялися у шестикутник. Далі команда телескопа розпочала другий етап налаштування, «Вирівнювання сегментів» (Segment Alignment), у рамках якого виправить помилки положення та відповідно налаштує вторинне дзеркало, щоб сфокусувати світло від зірки. Далі з'явиться можливість перейти до третього етапу, який передбачає накладання один на одного всіх 18 знімків HD 84406.

Отриманий шестикутник є результатом налаштування сегментів, які до того отримали таке зображення. Кожна точка, знову ж таки, є знімком HD 84406 у кожному сегменті дзеркала. NASA / STScI / J. DePasquale

Це не перший знімок, надісланий на Землю «Джеймсом Веббом». На першій спробі сфотографувати зірку HD 84406 за 25 годин він отримав 18 копій її зображення, а завдяки камері NIRCam, яка має вищу робочу температуру, надіслав навіть селфі свого дзеркала.