Частинки з дна океану Енцелада через течії забруднили кільця Сатурна

Джерело: Communications Earth & Environment

Американські планетологи припустили, що виявлені у кільцях Сатурна кремнієві частинки можуть походити з океанів супутника планети Енцелада. Припливне нагрівання може прискорювати течії у приповерхневому океані Енцелада та підіймати кремній, що викидатиметься у простір через гейзери, які б'ють з поверхні. Своє дослідження вчені опублікували у Communications Earth & Environment.

Енцелад перед Сатурном на світлині «Кассіні». NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Що знайшли у кільцях Сатурна?

Супутник Сатурна Енцелад відомий своїм підповерхневим океаном, докази про існування якого принесла космічна станція «Кассіні». Зокрема вона побачила та дослідила знамениті гейзери Енцелада — стовпи водяної пари, а також аміаку, метану, азоту та інших речовин, які б'ють з «тигрових смуг» супутника на його південному полюсі. Завдяки «Кассіні» вчені підтвердили, що океан Енцелада взаємодіє з його ядром, а хімічні «відбитки» цієї взаємодії можуть потрапляти у гейзери і викидатися з супутника. А зокрема — потрапляти на зовнішнє кільце Сатурна Е.

У кільці Е виявили нанометрові частинки діоксиду кремнію, які свідчать про те, що океан Енцелада взаємодіє з силікатною породою та піддається впливу температур. Щоб потрапити на кільця Сатурна вони мали б піднятися з дна океану та подолати крижану оболонку Енцелада. І у своїй роботі планетологи з університетів США змоделювали умови, за яких могло б відбуватися перенесення частинок товщею океану.

Як Енцелад забруднює Сатурн?

Рух рідини під крижаною оболонкою Енцелада може викликати як механічний, так і тепловий вплив. Механічний виникає внаслідок нахилу супутника, тоді як тепловий дуже цікавить вчених, оскільки означає зони вищих та нижчих температур та, можливо, придатні для життя умови. На перенесення тепла впливає припливний вплив Сатурна на свій супутник, а також геологічні процеси на Енцеладі.

Ілюстрація процесу появи та перенесення частинок діоксиду кремнію в океані Енцелада. Ashley M. Schoenfeld at al. / Communications Earth & Environment, 2023

Згідно з підрахунками планетологів, для того щоб тепловий потік міг провокувати конвекцію та змішування в океані, аби частинка діоксиду кремнію могла дістатися крижаної оболонки, його температура має бути не менше 0,3 вата на квадратний метр. Висновки дослідників узгоджуються як з існуючими тепловими моделями океану Енцелада, так і з спостережуваними розмірами частинок у кільцях Сатурна. Таким чином, гідротермальні процеси під крижаною оболонкою Енцелада можуть пояснити викинуті з його океану частинки.

Крижаний супутник

🧂За товщиною і геометрією крижаної оболонки Енцелада вдалося оцінити солоність його океану

🧊Також завдяки світлинам «Кассіні» на Енцеладі знайшли молоду кригу, яка може вказувати на гарячі точки в океані під нею

🌊Більше про позаземні океани ми розповідали у нашому матеріалі «Прихований океан»