Антропологи знайшли найдавніше поховання. Його залишив інший вид людей — Homo naledi

Джерело: Science

Міжнародна група науковців повідомила, що натрапила у печерах на півдні Африки на найдавніше людське поховання, вік якого оцінили щонайменше у 200 000 років. Воно більш як на сотню тисяч років старіше за найдавніше відоме поховання Homo sapiens і містить рештки нещодавно відкритого виду людей Homo naledi. Знахідку вчені описують у трьох статтях, що готуються до публікації у журналі eLife, повідомляє Science.

Імовірний вигляд Homo naledi. Mark Thiessen / National Geographic

Якими були ці інші люди?

Команда палеоантропологів проводила дослідження у Колисці Людства, що неподалік Йоганнесбурга. Ще 2013 року там у системі печер знайшли рештки мінімум 15 осіб, які жили приблизно 335 000-241 000 років тому. Однак вони відрізнялися анатомічно від відомих видів людей, зокрема малим розміром мозку, подібним до мозку шимпанзе (Pan) чи австралопітека (Australopithecus) , та зростом у 1,5 метра. Автори зробили висновок, що мають справу з раніше невідомим видом, який назвали Homo naledi.

Як виглядає поховання?

Продовжуючи дослідження, у 2018 році вчені натрапили у печері на яму, глибиною близько 8 сантиметрів з розмірами 50 на 25 сантиметрів. Вона була заповнена 83 фрагментами кісток однієї особини H. naledi та кількома кістками інших особин. Поміж рештками також були червоні камені, якими, імовірно, було прикрите тіло. Науковці вважають, що таким чином H. naledi поховали члена своєї групи. Це означає, що попри відносну примітивність вони мали культуру поводження з мертвими, принісши тіло родича до печери, викопавши там для нього яму та прикривши його каменями. Між тим, найдавніше поховання, яке приписують H. sapiens, оцінюють приблизно у 78 000 років.

КТ-зображення решток тіла у зігнутому положенні. Berger et al., 2023

В інших місцях печери дослідники віднайшли ще 90 фрагментів скелета та 51 фрагмент зубів H. naledi. Частина з них належала дитині, біля руки якої був схожий на знаряддя камінь. Вивчення останків наводить на думку, що тіла обережно поховали, розмістивши їх у позі ембріона чи у сидячому положенні. А на стінах печери, у якій не знайшлося слідів інших видів людей, були нанесені штрихи та геометричні фігури, які можуть бути найстарішим прикладом мистецтва. Все це свідчить про те, що H. naledi були розвиненими й самосвідомими людьми.

Штрихи, знайдені на стіні печери з рештками H. naledi. Berger et al., 2023

Але не всі антропологи з цим погоджуються, не виключаючи, що тіла могли виявитися похованими й природним чином, після того, як впали або були скинуті у камеру печери, тоді як штрихи на стінах могли залишити й інші люди пізніше. Вчені наголошують, що потрібно завершити розкопки й детальніше проаналізувати результати, щоб впевненіше говорити про розум H. naledi.