«501 факт, який треба знати з... історії України»

Між мамонтами і сьогоденням в історії України знайдеться щонайменше 501 факт — принаймні стільки зібрали Анна та Андрій Шиманські у своїй книжці «501 факт, який треба знати з... історії України», яка нещодано вийшла в «Видавництві Старого Лева». Ми ж попросили їх відібрати 10 найулюбленіших фактів для вас. Тож дізнайтеся, куди з абетки пропадала літера «ґ» і хто дав ім'я місту Бар на Вінниччині!

Видавництво Старого Лева

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


1️⃣ Четвертий Папа Римський — Климент І — був убитий у Херсонесі у 101 р.

2️⃣ Святослав Ігорович — перший князь Русі, який мав слов’янське ім’я. Імена його попередників — Ольга, Ігор, Олег, Аскольд — були скандинавського походження.

3️⃣ «Мономах» — це прізвисько, яке князь отримав від істориків завдяки ймовірним родинним зв’язкам із візантійським імператором Костянтином ІХ Мономахом. У давньоруських документах князь Володимир Мономах фігурує як «Володимир Всеволодович».

4️⃣ У XV–XVII ст. в Україні часто будували оборонні церкви. Це були кам’яні храми з елементами фортифікації — міцними стінами, вікнами-бійницями, які слугували також як оборонні споруди та місця прихистку місцевого населення у разі наближення ворога. Яскравий приклад — Покровська церква у с. Сутківці, Хмельницька обл.

5️⃣ Дружина польського короля Сигізмунда І, королева Бона Сфорца, італійка за походженням, у 1537 р. викупила м. Ров та перейменувала його в Бар — на честь італійського Барі, де провела своє дитинство. Нині це м. Бар у Вінницькій області.

6️⃣ Відомий козацький рід Кочубеїв мав кримськотатарське походження. Його засновник Кучук-бей наприкінці XVII ст. переїхав з Криму в Україну, де охрестився під іменем Андрій Кочубей.

7️⃣ У 1780-х рр. в Україні налагодили виробництво порцеляни — вишуканого та дороговартісного різновиду кераміки. З ініціативи князя Юзефа Чарторийського у м. Корець було засновано фабрику порцеляни. Головним майстром запросили француза Франтішека Мезера. Він розробив технологію виготовлення порцеляни з місцевої глини. Вже 1793 р. на фабриці щомісяця виробляли до 20 тис. одиниць посуду, який експортували по всій країні та далеко за її межі. До 1831 р. фабрика припинила своє існування. А традиції виготовлення порцеляни з місцевих глин перейняв Баранівський порцеляновий завод, що функціонує досі.

8️⃣ Тарас Шевченко прожив 47 років, з них лише 15 — в Україні. У статусі кріпака пробув 24 роки свого життя. А вірш «Заповіт» написав, маючи 31 рік.

9️⃣ Під час реформи українського правопису 1933 р., яка мала максимально наблизити його до російського, з абетки вилучили літеру «ґ». Причина — її відсутність у російському алфавіті. Поновили використання «ґ» лише 1990 р.

🔟 Під час будівництва гідроелектростанції на Дністрі було цілеспрямовано затоплено 63 села, а також поля, ліси та виноградники загальною площею 16 тис. га — у межах Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької та Вінницької обл. Усіх мешканців переселили, але перед виселенням їх зобов’язали провести зачистку свого господарства — зруйнувати хату, вирубати сад, адже дно майбутнього водосховища мало бути рівним. Тільки в такому випадку родині у повному обсязі виплачували компенсацію на побудову нового будинку. Найвідомішим зниклим поселенням є Бакота, від якої залишився лише наскельний монастир, а саме село поховане під тоннами води Дністровського водосховища.